Detta nyhetsbrev innehåller korta redogörelser av de beslut om påföljd som disciplinnämnden fattade på sammanträdet i juni 2016. Vi berättar också om att länsstyrelserna har sammanställt en rapport om områden som är eller kan vara förorenade. Detta kan vara bra att känna till i samband med en fastighetsförmedling. Du kan alltid ta del av våra nyhetsbrev direkt på inspektionens webbplats under
Nyhetsbrev.
Disciplinnämndens sammanträde i juni
På sammanträdet den 15 juni 2016 prövade disciplinnämnden 12 ärenden. Två av besluten gällde tre respektive två ärenden vardera. Inspektionen fattade med tillämpning av fastighetsmäklarlagen (2011:666) beslut om sex varningar och en erinran. Resterande ärenden avskrevs.
Du kan ta del av en avidentifierad version av varje beslut på vår webbplats
www.fmi.se
via funktionen ”Sök beslut”. Där kan du också få besked om vilka beslut som har vunnit laga kraft och vilka som har överklagats. Kontakta oss om du vill ta del av det undertecknade beslutet.
Varje beslut börjar alltid med saken, dvs. en kortfattad information om vilka frågor som har blivit prövade i beslutet. Det är detta avsnitt, i de beslut där mäklaren har fått en disciplinär påföljd, som redovisas i nyhetsbrevet. Klicka på länken om du vill läsa hela det avidentifierade beslutet.
Beslut om varning
Fråga om god fastighetsmäklarsed, förtroende för mäklaren, kundkännedom – grundläggande åtgärder, kundkännedom – skärpta åtgärder, kundkännedom – dokumentation och bevarande, uppdragsavtal, anbudsförteckning, journal, ombud samt omsorgsplikt.
Prövning av om fastighetsmäklaren har iakttagit god fastighetsmäklarsed när han har medverkat till att en annan fastighetsmäklare, anställd i ett kommanditbolag som hans bolag var delägare i, har förmedlat nyproducerade bostadsrätter till honom närstående. I fyra andra granskade förmedlingsuppdrag har frågan om mäklaren har uppfyllt sina skyldigheter att vidta åtgärder för att uppnå kundkännedom och dokumentera detta bedömts. Dessutom har uppdragsavtal, journaler och anbudsförteckningar omfattats av granskningen. Även fastighetsmäklarens roll som ombud har prövats samt i vilken omfattning mäklarens omsorgsplikt har inneburit en skyldighet att lämna ut handlingar till uppdragsgivare och köpare.
Fråga om omsorgsplikt samt rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren har haft en skyldighet att informera köparen om en utmätning av säljarens fastighet som mäklaren hade kännedom om. Frågan om informationen i sådant fall har lämnats till köparen vid rätt tidpunkt har också prövats.
Fråga om objektsbeskrivning. Prövning av om fastighetsmäklaren har lämnat en korrekt uppgift i objektsbeskrivningen om bostadens biarea när ett fristående förråd har uppgetts ingå i biarean för bostaden.
Fråga om marknadsföring. Prövning av om det har varit vilseledande att fastighetsmäklaren på internet har marknadsfört ett hus på en fastighet som en friliggande villa.
Fråga om förtroende för mäklaren. Prövning av om fastighetsmäklaren har åtagit sig ett uppdrag som har varit ägnat att rubba förtroendet för honom som fastighetsmäklare. Mäklaren har haft i uppdrag att förmedla en del av en fastighet som han själv har varit delägare i och en bod på denna fastighet.
Fråga om sidoverksamhet och självinträde. Prövning av om fastighetsmäklaren har åsidosatt god fastighetsmäklarsed genom att själv förvärva ett markområde genom fastighetsreglering. Mäklaren har strax före förvärvet haft ett skrivuppdrag avseende delvis samma markområde.
Beslut om erinran
Fråga om uppdragsavtal, kundkännedom – skärpta åtgärder, kundkännedom – dokumentation och bevarande, objektsbeskrivning och medhjälpare. Prövning av om fastighetsmäklaren har vidtagit förmedlingsåtgärder utan att först ha ingått ett uppdragsavtal. Beslutet innehåller även en bedömning av om mäklaren har vidtagit tillräckliga åtgärder för att uppnå kundkännedom om uppdragsgivarna i fem olika förmedlingsuppdrag. I samband med detta har det prövats om mäklaren fullgjort sin dokumentationsskyldighet av de vidtagna åtgärderna för kundkännedom. Mäklarens uppgifter om gemensamhetsanläggningar i objektsbeskrivningarna har också granskats. I beslutet ingår slutligen en bedömning av om mäklaren har åsidosatt sin omsorgplikt genom att överlämna centrala delar av förmedlingsuppdraget till en medhjälpare. Vid påföljdsbedömningen har hänsyn tagits till den långa handläggningstiden av ärendet.
Ökad kunskap om förorenade områden
Nu finns det information från länsstyrelserna om vilka områden i Sverige som är eller kan vara förorenade. Informationen om platserna finns samlade i en databas som kallas EBH-stödet.
Länsstyrelserna har på uppdrag av Naturvårdsverket inventerat de cirka 81 500 områdena enligt en gemensam metodik. Den ger en bedömning av föroreningarnas risker, föroreningsnivå, förutsättningar för spridning samt områdets och omgivningens känslighet och skyddsvärde. Efter en samlad bedömning har länsstyrelserna delat in områdena i fyra riskklasser. Uppgifterna kan användas som informationsunderlag till allmänheten, exempelvis i samband med förmedlingar.
Du kan läsa mer i ett kortfattat informationsblad som länsstyrelserna producerat. -
Ökad kunskap om förorenade områden.
___________________________________________________________________
Midsommar har redan passerat. Vädret var omväxlande med såväl sol och värme som regn. Nu gäller det att ta vara på den fina årstiden och ladda batterierna inför höstsäsongen. Det är många ljusa härliga dagar att se fram emot. Bilden nedan får symbolisera en juniblomma - pion i blom.

Med tillönskan om en riktigt skön sommar
Thomas Carter, kommunikationsansvarig Fastighetsmäklarinspektionen