Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

2024

Återkallelse i samband med skrivuppdrag

En mäklare som genomfört två skrivuppdrag för samma objekt kontaktades efter det andra uppdraget av säkerhetschefen på en bank som efterfrågade en objektsbeskrivning. Mäklaren upprättade då en sådan, innehållande fotografier på ett annat objekt i samma förening som han tidigare haft förmedlingsuppdrag för.

Av FMI:s utredning framgår att den aktuella bostaden inte var färdigställd eller inflyttningsklar i samband med vare sig upplåtelsen eller överlåtelsen av samma objekt. Mäklaren bedöms avsiktligen ha medtagit fotografier i objektsbeskrivningen, som visar en annan färdigställd och inflyttningsklar bostad.

FMI anser att mäklaren borde ha insett att upprättandet och överlämnandet av objektsbeskrivningen skulle ge legitimitet åt kreditansökan. FMI betonar även i beslutet att det är särskilt viktigt att en mäklare besöker objektet i de fall denne åtar sig att upprätta en objektsbeskrivning i samband med ett skrivuppdrag.

Disciplinnämnden återkallar mäklarens registrering med anledning av att han på ett allvarligt sätt har åsidosatt sin omsorgsplikt genom att upprätta en objektsbeskrivning med fotografier på ett annat objekt, för en bostad som inte var inflyttningsklar och som saknade slutbesked. I återkallelsen ingår även tre varningar för brister enligt penningtvättslagstiftningen.

Senast uppdaterad 2024-03-07