Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

2024

Fastighetsmäklarföretag åläggs sanktionsavgift

Ett fastighetsmäklarföretag varnas av FMI:s disciplinnämnd och åläggs samtidigt att betala en sanktionsavgift på 200 000 kronor för allvarliga överträdelser av penningtvättsregelverket.

Det var i samband med en anmälan mot två fastighetsmäklare som FMI öppnade ett tillsynsärende även mot det berörda fastighetsmäklarföretaget. Under handläggningens gång kom det fram att mäklarna på ett systematiskt sätt och under lång tid låtit bli att vidta kundkännedomsåtgärder och tilldela kunder riskprofiler i förmedlingsuppdrag. Mäklarna har dessutom i efterhand låtit fabricera dokument i syfte att dölja felen som begåtts.

Granskningen av mäklarföretaget visade att företaget saknat en allmän riskbedömning avseende penningtvätt och finansiering av terrorism och inte heller ha haft dokumenterade rutiner och riktlinjer för åtgärder för kundkännedom, övervakning och rapportering samt för behandling av personuppgifter. Företaget lämnade in mallar men de var varken användbara eller anpassade till verksamheten. Disciplinnämnden bedömer att mäklarföretagets agerande inneburit mycket allvarliga överträdelser av penningtvättsregelverket och att företaget har löpt en ökad risk att utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism.

De båda mäklarnas registrering återkallas efter synnerligen allvarliga överträdelser mot penningtvättsregelverket och för att de låtit fabricera handlingarna. För en av mäklaren gäller återkallelsen omedelbart.

I beslutet klargörs att en mäklare löpande ska dokumentera kundkännedomsåtgärder, bland annat eftersom dokumentationen ska utgöra underlag för fortlöpande uppföljning och granskning av aktiviteter och transaktioner.

Senast uppdaterad 2024-04-22