Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

2024

Summering av 2023 – stor ökning av antalet återkallelser

Trots att antalet anmälningar minskade dubblerades nästan antalet återkallelser av registrering under 2023. Det beror på att fler mäklare och mäklarföretag än tidigare har missat at betala in årsavgiften, men också på vår utökade granskning om redbarhet och lämplighet.
- Dessutom har vi kunnat agera i ett antal ärenden där vi sett allvarliga överträdelser inom bland annat penningtvätt, säger Gunilla Paulsson, myndighetschef på FMI.

Under 2022 beslutade disciplinnämnden om totalt 16 återkallelser av registrering för mäklare varav elva rörde betalning av årlig avgift. Under 2023 fattades 30 sådana beslut varav 15 rörde utebliven betalning av årlig avgift.

I början av 2023 genomförde vi för första gången en utökad granskning av mäklarnas redbarhet och lämplighet där vi kontrollerade brottmålsdomar och restförda skulder hos samtliga registrerade mäklare. Granskningen visade överlag på en hög uppfyllelse av kravet på redbarhet och lämplighet hos mäklarna men resulterade även i sju återkallelser.

- Lagen ser allvarligt på vissa typer av brott, som ekonomisk brottslighet och våldsbrott, stora restförda skulder påverkar också vår bedömning av mäklarnas redbarhet och lämplighet, säger David Johansson, operativ chef på FMI.

Under året har också flera återkallelser gjorts i ärenden som rör misstänkt penningtvätt. Ett utökat samarbete med andra myndigheter har gjort att vi kunnat agera på allvarliga förseelser på ett annat sätt än tidigare, vi får också in fler anmälningar med relevant innehåll som vi kan följa upp.
- Vi ser det som positivt att kunna fokusera på och agera mer kraftfullt mot de förseelser som är allvarliga, säger David Johansson.

Anmälningar

När det gäller anmälningar är trenden fortsatt minskande vilket kopplas till den svala bostadsmarknaden. Under 2023 fick vi in 798 anmälningar mot mäklare och 32 mot företag 2022 var motsvarande siffror 1067 mot mäklare och 14 mot företag.

Bland orsakerna återfinns fortfarande lockpriser som den vanligaste orsaken för anmälan. Trots en sval bostadsmarknad verkar det fortsatt vara ett fenomen som irriterar Sveriges konsumenter. På FMI tror vi att en förändring av hur mäklare ska ange priset i marknadsföringen skulle gynna förtroendet för branschen. Vi har fört diskussioner med branschen men har inte kunnat få till en överenskommelse. Ett alternativ kan vara att se över lagstiftningen inom området.

Registrerade mäklare och mäklarföretag

Den sista december hade vi 7605 mäklare och 2226 företag registrerade hos oss. I slutet av 2022 var motsvarande siffror 7782 mäklare och 2164 företag. Vi kan därmed konstatera att antalet registrerade mäklare sjunker för första gången på flera år. Även antalet inkomna ansökningar har minskat från 841 under 2022 till 781 för året 2023.

Senast uppdaterad 2024-01-26