Hoppa till huvudinnehåll

💡 Testa även våra tjänster där du kan söka mäklare, företag och nämndbeslut

2024

Brott mot penningtvättsreglerna särskilt allvarligt – återkallelse fastställd i domstol

En mäklare som har dömts för näringspenningtvättsbrott fick i början av förra året sin mäklarregistrering återkallad eftersom han på grund av brottsligheten inte bedömdes vara redbar och lämplig. Återkallelsebeslutet fastställdes av förvaltningsrätten. Kammarrätten beslutade att inte bevilja prövningstillstånd och återkallelsen har nu vunnit laga kraft.

Näringspenningtvätt kanske låter som ett brott där mäklaren känner till att en kund tvättar pengar genom mäklarverksamheten, men så behöver inte vara fallet. För att dömas för näringspenningtvätt räcker det med ett klandervärt risktagande. En mäklare som i sin verksamhet medverkar till en åtgärd som skäligen kan antas vara vidtagen i penningtvättssyfte kan dömas för näringspenningtvätt.

Det behöver alltså inte gå att bevisa att mäklarens kund faktiskt har tvättat pengar eller att mäklaren kände till detta. Det räcker att mäklaren känner till de omständigheter som domstolen grundar bedömningen på, det vill säga de omständigheter som domstolen bedömer är ett klandervärt risktagande. Om mäklaren borde ha utökat sina penningtvättskontroller eller avstått från att medverka till affären så kan det vara fråga om ett sådant klandervärt risktagande som är brottsligt.

I det aktuella ärendet hade mäklaren vid upprepade tillfällen genomfört skrivuppdrag där det på kort tid varit fråga om överlåtelser i flera led. Tingsrätten menade att mäklaren hade haft anledning att misstänka ett penningtvättssyfte. Straffvärdet bedömdes vara elva månaders fängelse, men mäklaren dömdes till villkorlig dom och 200 dagsböter då det bedömdes saknas risk för fortsatt brottslighet.

Brotten begicks 2017 och mäklaren dömdes i tingsrätten först hösten 2022. Trots att det alltså gått relativt lång tid sedan brottet begicks fann FMI:s disciplinnämnd att brottets art och det höga straffvärdet gav skäl för en återkallelse av mäklarens registrering då han inte kunde bedömas vara redbar och lämplig. Förvaltningsrätten skrev i sin dom att det i mildrande riktning ska vägas in att mäklaren har verkat som fastighetsmäklare under lång tid och inte tidigare meddelats någon disciplinpåföljd samt att det vid tidpunkten för FMI:s beslut hade gått drygt fem år sedan den senaste brottsliga gärningen.

Domstolen fann dock att brott mot reglerna om penningtvätt utan tvekan får anses vara ett sådant brott som ska betraktas som särskilt allvarligt i sammanhanget. Domstolen menade att brottet skett i mäklarens verksamhet, att agerandet framstod som systematiskt och att det bedömda straffvärdet fick anses förhållandevis högt. Sammantaget fann förvaltningsrätten att mäklaren påvisat brister i sin lämplighet av sådan art att det saknades förutsättningar att välja en mindre ingripande påföljd än återkallelse av hans registrering som fastighetsmäklare.

Aktuella domar och beslut

  • Fastighetsmäklarinspektionens beslut den 9 februari 2022 dnr 22-1785
  • Förvaltningsrätten i Karlstads dom den 10 oktober 2023 i mål nr 1351-23
  • Kammarrätten i Göteborgs beslut den 14 december 2023 i mål nr 6705-23

För att läsa besluten från domstolarna begärs de ut från respektive domstol. 

Senast uppdaterad 2024-01-25